Two Directors Found Guilty in Court For Failure to Hold AGM

2431

Syarikat dan pengarah-pengarah syarikat Pecko (M) Sdn. Bhd. iaitu Ravi Shankar A/L Raman dan Lee Kuo Yew telah mengaku salah di Mahkamah Majistret Kemaman pada hari ini bagi pertuduhan-pertuduhan di bawah seksyen 165(4) Akta Syarikat 1965 bagi tahun takwim 2012.

Hakim Mahkamah Kemaman, Puan Rofiah Binti Mohamad telah menjatuhkan hukuman denda seperti berikut: 

1. Ravi Shankar A/L Raman S.165(4) –

  • Pertuduhan pertama denda RM1500.00 jika gagal bayar 6 bulan penjara
2. Lee Kuo Yew S.165(4) –

  • Pertuduhan pertama denda RM1500.00 jika gagal bayar 6 bulan penjara
3. Pecko (M) Sdn. Bhd. S.165(4) –

  • Pertuduhan pertama denda RM1500.00 jika gagal bayar 6 bulan penjara

Syarikat dan kedua-dua pengarah diwakili pengarah Ravi Shankar A/L Raman manakala pendakwaan dijalankan oleh pegawai pendakwa Suruhanjaya Syarikat Malaysia (‘SSM’) Adnan Haji Omar.

Sewaktu mitigasi hukuman, pengarah syarikat telah merayu kepada Mahkamah agar syarikat dan kedua-dua pengarah dikenakan hukuman denda yang minimum kerana  faktor-faktor seperti syarikat sedang giat berusaha untuk patuh dengan pengesahan bertulis daripada juruaudit. Oleh kerana syarikat masih gagal serahsimpan penyata tahunan tersebut, notis penalti ingkar dikeluarkan SSM Terengganu selepas hukuman dijatuhkan bertujuan mempastikan syarikat tersebut  menyerahsimpan Penyata Tahunan 2012 dalam tempoh 30 hari dari tarikh jatuh hukum.

Kegagalan mematuhi kehendak asas Akta Syarikat 1965 adalah satu perlanggaran undang-undang yang dipandang serius oleh SSM. Tindakan penguatkuasaan yang diambil oleh SSM ini diharapkan dapat memberi peringatan kepada syarikat dan pegawai-pegawai syarikat agar sentiasa mematuhi Akta Syarikat 1965.

DIKELUARKAN OLEH: SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA (SSM) TERENGGANU
TARIKH : 10 MAC 2014

Source: SSM Malaysia