BR1M RM650 Cash 21 February 2013

CHECK YOUR BR1M 2.0 APPLICATION RESULT NOW!

The Malaysian Government has officially distributed the RM500 Cash Vouchers to those successful applicants for BR1M2.0 started from 1 February 2013.

Some successful applicants have already received letters from Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) & got their RM500 Cash Vouchers, but many out there have yet to receive any letter.

Please note that the successful recipients of BR1M1.0 will automatically receive BR1M2.0, be it now or later, don’t worry.

For those who are new and yet to know the application result, there are 4 ways to know the result or outcome of your BR1M2.0 applications.

1.  Letter from LHDN
You will be informed the application result (whether approved or disapproved) in writing by LHDN via normal postage.  The letters will be sent out in stages. Imagine there are more than 7 million applications for BR1M2.0, certain applicants will be expected to receive the letter late.

2. Call LHDN to check result
For those who have not received any letters from LHDN until today, you can call LHDN to check your BR1M2.0 application result at the following telephone numbers:

Pertanyaan Bantuan Rakyat 1Malaysia
(Talian Hotline BR1M : 1800-88-2716)  

Aduan Bantuan Rakyat 1Malaysia
(Infoline 03-8313 8987 / 03-8313 8988 / 03-8313 8989) 


3. Call MOF to check result

If you are unable to contact LHDN, you may try to call Ministry of Finance (MOF) to check your application status with the following:

Talian Hotline Kementerian Kewangan Malaysia
 (1-800-222-500) 

4. Write email to MOF
If the above numbers are too busy to be connected, the last option is to write to MOF to check your application status:

Kementerian Kewangan Malaysia BR1M2
(br1m2@treasury.gov.my)

All the above numbers are open from Monday to Friday, 9am to 5pm.

We wish you all the best in your application and for those who have received the cash vouchers, ENJOY!

46,438 total views, 25 views today

Author:
Ms. Angelina Ariel is the senior executive of NBC Group of Companies and is also the Pro Editor of NBC Blog.
Angelina Ariel has written 70 articles for NBC Blog.

115 Comments

  • Yong Sin Mun

    Pemohonan BR1M2 adakah lulus ?

  • Terima kasih, Angelina.

    Tapi X dpt biarpun sdh cuba banyak kali. Semua sibuk nie.

    • Ch'ng Ai Mei

      Hello, pls check for my mother Name : LEE GAIK HUAH / IC NO :460531-07-5034, sampai hari belum receipt surat. tq

  • Hi, Mr.Goh, for my letter approval already received on last week and the dated claim on 25/02/2012 in Kapar SMTIS, but i have outstation currently and will be back tomorrow, what solution for my this matter claim?

  • hi, i am a successful recipients of BR1M1.0, but i receive an email that told i am not approved for BR1M2.May i know why is this happen? Anything i can do?

    • Hi Jannis, just ignore the email & report to LHDN for this matter. No notification will be issued via email at the moment. You can call LHDN for verification.

      As long you are BR1M1.0 recipient, you will automatically entitled for this BR1M2.0.

  • Norliza binti omar

    Adakah permohonan saya diluluskan?

  • saya dah try kol talian hotline tuk nak tahu sama ada saya lulus/ layak terima bR1m2 tu..tp talian slalu sibuk…

  • pakia letchumy

    Saya tidak dapat bantuan satu malaysia RM 500.saya dapat tahun lalu tapi tahun ini belum lagi.

    • Hi Pakia, baucar sedang dikeluarkan secara berperingkat, baucar awak dijangka akan diterima dalam satu atau dua bulan ini.

  • Saya nak tahu sama ada br1m2.0 saya lulus atau tak..azmi bin gim 900725-12-5913

  • lim siew chin

    How to check br1m?

  • Malak Davi A/P Ratnam Sundarajoo

    Saya dan suami tidak dapat bantuan satu malaysia RM 500.saya tidak dapat tahun lalu tapi tahun ini belum lagi

  • loocheehow

    siapa tahu mana ambil br1m dekat kahang? alamat

  • heng boon nooi

    saya subdah dapat surst tapi tak tahu pergiana bil itu wang?saya surat surat sundah terima s
    ebulan lebih lagi boleh ambil ke?lagi itu hotline selalu pun tak dapat call?

  • paul james

    kat miri bila pengeluaran nya?hari ape?

  • CHEW LAY FUNG

    rayuan saya ada diterima tak??

  • Hi Angelina,

    Thanks for your reply.
    When i try to kemas kini my information for BR1M2 , i got enter my email address in the form. The email is saying that my BR1M 2 is tidak diluluskan kerana :

    d. X Tidak melepasi semakan agensi lain.

    I try to call1-800-222-500 and 1-800-88-2716, the line is busy all the time. So any other number i can call?

  • luqman bin daut

    saya nak tahu keputusan saya…

  • My mother is visiting me in KL, but had received the notification to collect her BR1M2.0 by 10th March in Butterworth. She is only due to return home 25th March. Can my sister collect on her behalf or can my mom collect it later?

  • KHAW CHEE KEONG 690830-07-5521

    Mengapa kali pertama saya boleh dapat,[br1m1]
    [br1m2]kali kedua ini tidak layak. [e]x-Nama telah tersenai dalam maklumat isi rumah yang lain. [tetapi isteri saya juga tidak dapat ]

    • Hi Khaw, please appeal to LHDN for the matter as BR1M1.0 recipients will be automatically entitled for BR1M2.0

  • pls check for my mother name:balasaraswathy…ic num:700815-10-6162

  • tan keng ling

    i received the notification to collect BR1M2.0 by 8th march in bukit bintang kl but i stay working in penang until 25 march .Can i collect after 25 march? Where i want to collect ?

  • mohd anizan bin omar

    Sy nk thu pmohonan rayuan sy sudah dlulus kn ke tak?mohd anizan bin omar.820101-03-5549.tq

  • hey, it seems that I haven’t received the br1m letter and whenever I check the Br1m online status via online it seems that it’s only batch 1 and 2, so is there any other solution for me to check the status?

  • How can I check the application status online? All the numbers above are busy!

    • Hi Connie, you may visit to the nearest LHDN office to check.

      Imagine 7 Million people are trying to call the numbers, it will be like hitting the jackpot if you managed to get the number through.

      Good Luck!

  • faelyn es chung nyuk len

    sy nak tahu pemohonan sy lulus ke tdk.
    faelyn es chung nyuk len
    900119125390.tq

  • kenapa susah sangat nak dapatkan br1m? dari tahun lepas saya isi pun x dapat…..keluarga yang miskin isi pun x dapat juga….

    • Ashley, awak boleh cuba memohon tolong dari BN parties yang berdekatan dengan rumah/kampung awak, they will be very happy to help you, especially masa sekarang.

  • lee york tian

    sampai serakang blm dapat surat,tak tahu dan pergi mana check letak kota tinggi area

  • kamal ariffin

    saya seorang OKU dulu saya ada dpt brm ni sampai sekarang takda ape2 surat yg saya terima..mcm mana nak buat?dan kepada siapa saya nak rujukan …

  • saya da mohon br1m dah tp sehingga kini saya masih xdapat bntuan tersebut
    ble cek dalam online menyatakn permohonan telah lulus
    tetapi saya masih belum mendapat kan bayaran tersebut..
    sekira nya permohonan sye telah lulus mohon call no saya 017258xxxx

  • goh siew hong

    pemohonan saya ada lulus ke tak
    terima kasih

  • mohd paizal bin mhd nor

    sy dh isi br1m menerusi online tp xtahu kputusan lgi.

  • joseph wong

    Is a housewife who is a malaysian but married to a foreigner with no income in Malaysia eligible to apply for BR1M?

  • SUNTHARAVEL

    TAHUN LEPAS DAPAT 500,THN INI TAK LULUS

  • saya nak check untuk gf saya punya brim 2.0
    no.ic dia 920206-14-6390..
    klu blh secepat yg mungkin…

  • Hi Angelina,

    Appreciate if you can reply on my msg. I really curios why i receive a mail my BR1M2 is not not approve , while i am actually a recipient for BR1M 1.0.

    I have indicate all the details above in my previous msg.

    Waiting for your reply.

    • Hi Jannis, sad to know this news. You may appeal to the LHDN for the case as the rejection is unacceptable.

      Good luck to you.

  • SUHAIMI BIN ABD HAMID

    BR1M tidak terima jawapan lagi BR1M 1.0 DAPAT BR1M 2.0 tidak terima lagi tolong semak T.Q . i/c No: 740324-07-5441

  • Khor Teow Leong (52092310-5759)

    Wish to find out whether my Brim 2.0 application is successful?
    Batuan anda amat dihargai.

    Terima kasih.

  • Hi Angelina,

    I receive wan is email that saying my BR1M2 is not approve, but i am a succesfull receiver for BR1M1.0. I thought successfull receipent for BR1M1.0 will automatically receive BR1M2.0

    Is there any possiblity tht this would happen?

  • AlexLeecheewah

    Tahun lepas saya dapat.saya nak tahu mengapa saya tak dapat surat adakah saya epof br 1M nama saya lee chee wah ic no 690903-10-5315.

  • wong choi hong

    tuan/puan saya permohanan bantuan rakyat 1 malaysia(br1m)sudah empat bulan tapi belum menerima surat , aku sudah pergi daerah kulai check 3 kali belum ada result. tuan/puan boleh tolong tak?sebab sudah tamat br1m.
    i/c:790612-01-6652
    h/p:016-785xxxx

  • jhonson sintia

    want to check my mother BR1M
    DULINIA KUNDAPING (681210-12-5896)

  • darma rajan a/l sokkiah

    hai.. ang..

    tolong check br1m sy .. mula x lulus dan sy dah buat rahuan sekali
    lg .. my i/c no 860516-38-5467.

    t.q

  • wong lai sim

    i have been trying to call the no., attached to my BR1M2 form. For days, either engaged, or ask u leave msg after beep and /. Aiyoh .. painful lor

  • how to check br1m? got any website?

  • wong choi hong

    tuan/puan boleh tanya sekarang br1m(bantuan rakyat 1 malaysia) sudah tamat belum?kenapa saya permohanan sudah empat bulan tapi belum menerima surat/bauce kawan saya dengan sata sama apply first time RM500 kenapa dia dekat bulan februari sudah ambil bauce boleh tolong saya check tak? terima kasih
    I/C :790612-01-6652
    Nama :wong choi hong

    • wong choi hong

      tuan/puan sekarang ada br1m lagi tak?kenapa saya hantar br1m form sudah empat bulan lebih tapi satu reply pun tak ada?boleh menolong saya check tak?

      I/C :79xxxx-01-6652
      Nama :Wong Choi Hong
      H/P :016-785xxxx

  • Belum dapat jawapan BR1M lagi…tolong semak
    Ic 830611-14-5413..Tq

  • ABU SIDIK BIN ABU BAKAR

    check br1m2,sya x dapat lagi.tahun sudah sya dapat.I.C.801122025047

  • sy nak tahu pemohonan sy lulus ke tdk.
    nurfazdilah binti mohamad kudus
    920414055370

  • mohd rahife bin mohd razali

    hye angelina,,
    pls cek br1m sy..tq

    ic 861101495845

  • Wan Abdul Halim Bin Wan Abd Rahman

    Would like to know on the status of my application of Br1M

  • Jimasol Binjon @ David

    Anjelina please check my BR1m lulus atau tidak.TQ
    I/C 620106125029

  • thirumalar

    I ada dapat ker br1m 500 ratus?pls check ic num:820508025860

  • Raymond Yeow Lai Huat

    My BRIM 2.0 for RM250.00 wa approved on 22/1/2013. When will I receive the voucher or cash. Thanks.

  • barani bin enggu

    adakah permohonan br1m saya diterima atau pun tidak tolong email kan kepada saya
    no ic 880612495402

  • SUBA A/P ILLOO

    tolong emelkan kepada saya resulf br1m saya sama ada lulus atau Tidak
    kalau tidak boleh tahu sebab?
    1)Nama : Suba A/P —-
    ic no: 831029015xxx.
    2)Nella A/P —-
    ic no: 551205085xxx.
    tq..

  • Wong Seo Chin

    Please check my mum’s BR1M lulus atau tidak. Thanks.
    I/c 46xxxx-01-5606

  • tan phing hwa

    Please help to check BR1M . Thanks i.c 840213135075.

  • Chong Looi Kee

    Pls, can anyone help me? My BR1M was approve quite sometime ago.Due to
    some unforseen matter I have pass the date.When I call the branch tel.no stated in my reply, They asked me to wait and took down my h/p no.They said they will call me up at the next dispatchment but I have already waited for two months,still no news at all.Please somebody help
    me. Thank you.

  • cik sikin

    hye :) i need ur help to check my br1m also :) 881021565848 tq

  • NOORIZAN MASRI

    they say end of march my result..is it approve already??

  • saya nak tau adakah permohonan saya di lulus kan?
    541003045346

  • wong choi hong

    tuan/puan BR1M sudah tamat kenapa saya tidak menerima surat gagal/lulus.
    boleh tolong saya check? saya permohaman bulan DEC 2013
    5/5/2013 undilah lepas??
    nama: wong cxxx hxxx
    i/c : 790612-01-xxxx

  • ROMI ANAK CHANDU

    Hi Angelina, saya nak tahu sama ada keputusan br1m2.0 saya di luluskan atau tidak. sampai sekarang saya belum lagi menerima surat. saya isi melalui online pada awal bulan mac.untuk pengetahuan Angelina, hari ini 23/4/2013, saya ada terima surat yang di tujukan kepada saya. pada sampul surat tu ada di tulis nombor 094-022624 di bahagian atas sampul kemudian nama saya. tetapi dalam sampul surat tu bukan surat mengenai keputusan br1m2.0 tetapi di dalam tu cuma “PESANAN IKHLAS DARI PERDANA MENTERI MALAYSIA” yang berkaitan dengan br1m. apakah maksud semua ini….adakah permohonan saya di luluskan ataupun tidak? thank you for your consideration.

  • haitunizam bin jurimi

    br1m 2.0 saya telah membuat rayuan dan saya telah menghubungi lhdn,permohanan saya sudah lulus tetapi sudah hampir sebulan tiada apa-apa tindak balas..751031016767

  • ChristineChen

    hi nbc.angelina! boleh tolong e-mail kepada saya result br1m saya sama ada lulus atau x…

    name : Chen Wxx Yxxx
    ic no : 810727-08-xxxx

    thx alot ya!!!

  • Ng Jiew Nyen

    The BRIM2.0 already approved on 22/1/2013 but not yet receive RM500.

  • Siva Kumar

    Pls check BRIM 2.0 APPROVED OR NOT APPROVED..IC NUM: 740618055235

  • Santee Ramasamy

    Pls check BRIM 2.0 approved or not approved…

  • I didnt get my BR1M 1.0 due to LHDN staff wrongly wrote my home address.
    My correct home address as stated in my IC F-15-12 Mentari Court Jln PJS 8/9 Bandar Sunway 46150.I submitted my application form in LHDN office in Damansara building Mustafa Kamal.When I check the address written was K-15-12 mentari court,our last block was block G…pls advise

    Thank you

  • nageswaree

    tolong semak BRIM2.0 lulus atau tidak

  • Azman Bin Sulaiman

    bila brm1 saya boleh dapat

  • FRADY BIN BINSU

    TOLONG CEK STATUS PERMOHONAN BR1M 2.0 SAYA SAMADA LULUS ATAU TIDAK.
    TERIMA KASIH

  • wong choi hong

    tuan/puan kenapa sudah 5 bulan saya belum dapat surat br1m 2.0 ?saya sudah comment tiga kali tapi tidak menerima reply?kawan saya semua sudah dapat rm500/rm250 kecuali saya shj..saya sudah cerai tapi saya mahu tanggu anak satu!saya permohanan pertama pun tak dapat.kawan saya ada permohanan pertama dengan kedua pun boleh dapat kenapa??5/5/2013 saya mahu mengundi…tolong check t.q
    nama : wong choi hxxx
    i/c : 79061201xxxx

  • kuan chiew ha

    Tolong semak keputusan saya dalam bantuan rakyat 1malaysia .Ic nombor saya ialah 780531-13-xxxx terima kasih.

  • i received my br1m letter. stated there they approved it. but they did not say when and where can i get my payment. should i expect to get another letter? because i’ve been calling the hotlines, and i never get any answers. please reply.

  • wong wai nan

    can u check it for my result either pass or fail?????

  • hallo,good morning
    tuan puan i nak check apa kita layak/tak dapat bantuan BR1M,husband i isi borang dari bulan novenber 2012,sampai sekarang tak de surat apa2 pun lagi,
    senarai nama:cheah chuan hock
    ic no 791113-07-xxxx,
    ada apa2 jawapan email me tq.

  • can i know the offer still available ?

  • thank you for the offer. i did apply but it is not approve. why? do consult me on these matter. thank you

  • Hi,i missed the date to collect the BR1M,if i want to change the address from JB to Perak,how to do?

  • Sylvester Nyalau

    Good morning. Pls help me to check how’s the status of my application.
    Name: Sylvester Anak Nyalau, IC 900508-13-5031. Where do i get my voucher. Please email me to this email add as soon as possible. Thank you…

  • kong hie lung

    Please help to check BR1M 760110-13-5xxx

  • Abdul Rahman Bin Mohamed Batcha

    Minta tolong semakkan status application

    Nama: Abdul Rahman Bin Mxxxx
    I/C : 770707-14-5xxx

  • Rayney Lee

    Good morning sir / madam
    I was a qualified recipient of BR1M1.0, that time I was staying in Ipoh Perak. I have moved to JB since June 2012.
    How do I change address for the BR1M2.0? I have not receive my letter for BR1M2.0
    My full name is Rayney Lee Fxx Wxx
    IC number 800812-12-5xxx
    Please advise

  • PAULLDASS A/L DEVA DASS

    Pls help me check :NAME : PAULLDASS A/L XXXX , IC : 750224-02-5xxx,THX

  • KUMARAN A/L LACHUMINAN

    Please check BRIM 2.0 APPROVED OR NOT APPROVED..
    I summit my rayuan in LHDN on april 2013. IC NUM: 790511-14-xxxx

  • NORIMA HASIKIN BINTI KHAMIS

    tolong checkkan yg saya layak atau tidak untuk br1m2.0

  • mikrazul amin bin rasa

    tolong semak pemberian brim,
    ic.850113145xxx
    sehinga kini belum dapat menerima.

  • whr can i register it ?

  • Liyana Bt Nordin

    Pls help me check br1m2.0
    841019-10-xxxx
    Tq

  • Pls chek my br1m3.0
    i/c860623-56-xxxx8
    TQ

  • Marjorie Koh E Weng

    may i know whether i can get the br1m for year 2014..because i apply before but fail..thank u…

    • Hi Marjorie, you may apply once more and seek clarification with LHDN why your application was not approved last year.

  • stevenlua

    mcm mana sy nk up date status sy…kali pertama ambil,sy belum khawin… sekarang sy dah khawin dan sy ingin update,ttp dia kata kemaskini hanya blh dilakukan di cawangan LHDNM shj…

  • Pls help me check , name: KHALID BIN MD.ISA, IC: 580218-05-5455

  • chia sui fen

    minta tolong semakkan status application
    name: chia sui f00
    IC : 730712140000
    A2526000

  • luis anak kin

    tolong periksa status saya pada br1m plss

  • lisa binti ramli

    saya dapat tak tahun ne 89123012xxxx

  • rosimah bt madzin

    pls helf me check my applycation brim 2014>>n pls inform.

  • sharon lalitha

    i want to know how to cancel my application did apply through online.

  • tan siew sia

    kali ini kali ke 3 tolong chck mengapa kali ini belum dapat.

  • lim whitter

    Pemohonan BR1M2 adakah lulus ?

  • stephanie

    Why today is March already I still not yet received my money

  • noreha bt. hj. Omar

    saya nak semak samada saya dapat brim ke?

Leave a reply

required

required

optional


Notify via Email Only if someone replies to My Comment

Daftar Syarikat Sdn Bhd Baru dengan hanya RM1,460 sahaja!
Register Your New Company (Sdn Bhd) with NBC for just RM1,460 only!Click Here for More Details
Daftar Syarikat Sdn Bhd dengan hanya RM1,460!